Tudásbázis építés, szerkesztés ugyanazon felületen


A szoftver tervezésénél fontos szempont volt, hogy a szerkesztői és felhasználói felület ne térjen el lényegesen egymástól. Ezért az Ovitas Knowledge Manager-nek kétféle üzemmódja van: szerkesztési mód és felhasználói mód.

Szerkesztési módban ugyanúgy lehet keresni, navigálni és nézetet váltani, mint felhasználói módban. Szerkesztéskor bővítjük új információval – témával – a tudásbázist, illetve módosíthatjuk, törölhetjük a meglévő elemeket. A szerkesztői menüt egyszerűen a téma nevén állva jobb egérgombra vagy a „szerkesztő” ikonra kattintva érhetjük el.

A különböző tudásmodell elemeket is szerkesztői módban adhatunk a tudásbázishoz, pl. új kapcsolat típusokat vagy tématípusokat vehetünk fel.

Kontextus kialakítása

A szoftverben lehetséges, hogy a tárolt témákat, kapcsolatokat egy szűrőn keresztül nézzük. A szűrők együttesét környezetnek, illetve kontextusnak nevezzük. A kontextust meghatározó metaadatokat és a szűrési feltételeket a tudásmodellben lehet rögzíteni.

Ha a tudásbázisban tárolt információ nyelvét választjuk kontextus leíró metaadatnak, akkor többnyelvű tudásbázist tudnunk létrehozni. Használat közben az egyik nyelvről egyszerűen átkapcsolhatunk egy másik nyelvre.

Ha az információ időbeliségét választjuk kontextus leíró metaadat, akkor a tudásbázis építésekor az információ érvényességét tudjuk megadni. Ezután beállíthatjuk, hogy keresés és navigálás közben csak egy bizonyos időintervallumban érvényes összefüggéseket jelenítsen meg a szoftver.

Ha kész a tudásbázisunk és a modellkialakítás során jól határoztuk meg az osztályokat és a kapcsolattípusokat, akkor a szükséges információ megszerzése egyszerű és gyors lesz.

Hogyan találhatjuk meg a keresett információt? »